/VIDEO/ Novopazarci o poskupljenjima – Težak život, daj Bože da bude bolje

149

Sve je, bez ikakve prethodne najave, poskupjelo. Od početka godine do danas najviše su poskupjeli proizvodi koji se i najviše kupuju. Generalni rast cijena u odnosu na prošlu godinu je oko 3,5 posto

–Ulje je najskuplje, i šećer je skup, brašno, ove svakodnevne namirnice su otišle gore, kaže sugrađanka.

Probleme stvara odnos između potrošačke korpe i kupovne moći. U junu je minimalna potrošačka korpa iznosila 36 hiljada dinara, a minimalac 32 hiljade. Ako uzmemo u obzir da se ovaj iznos računa za tročlane porodice, onda minimalna potrošačka korpa za porodice u Sandžaku s mnogo većim brojem članova domaćinstva logično da je skuplja.

–Plata je ista. Govorimo između 32 i 33 hiljade dinara. Što se tiče povećanja cijena, odnosno nivoa inflacije u Srbiji je na nivou između 2,1 i 2,2 posto. Prošle godine bio je 1,67 dakle, imamo povećanje. Inflacija je stabilna, nije zabrinjavajuća. Ako uporedimo mjesec juni ove godine s prošlogodišnjim u kategoriji hrana i bezalkoholna pića bilježi se smanjenje od 0,9 posto, kaže mr Haris Zogić ekonomski analitičar.

Međutim, cijena mesa porasla je za 3,3, također mliječnih proizvoda, voća I povrća uopšte osnovnih namirnica koje svaki dan kupujemo.

–Skok cijena ne prati ujedno skok kupovne moći kod građana. Onda dolazi da za ista primanja, minimalne odnose morate svoju potrošačku korpu kupiti na mjesečnom nivou koja je mnogo veća od ovog što se navodi. Recimo, 76 hiljada dinara prosječne potrošačke korpe ide tako da je 35 hiljada hrana I životne namirnice, 10 do 15 hiljada dinara dažbine, pa onda kategorija transport, komunikacija, obrazovanje. Sve to iznosi mnogo više nego što se statistički izvuče u potrošačkoj korpi, ističe Zogić.

Plate stoje, cijene rastu, ljudi traže bolje u nekim drugim zemljama, oni koji ostaju, najveći dio njih, nekim čudom preživljava. I što kaže naš sugrađanin.

– Težak život, daj Bože bolje da bude.

(SANA)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.