Vladimir Pejić: “Samo Ljajić i PUPS prelaze cenzus bez SNS-a”

208

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić ocijenio je da će, posle izbora na proleće, u parlament ući stranke koje su dosad bile vanparlamentarne i ispod cenzusa. Kada je riječ o vladajućoj koaliciji oko naprednjaka, Pejić za Srpski telegraf ističe da SNS standardno ima podršku veću od 50 odsto, a od partija koje su u koaliciji sa SNS-om, kaže da preko cenzusa samostalno mogu da pređu  Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića i PUPS Milana Krkobabića.

 

Analize su, kako navodi, pokazale da PUPS ima 3,6 odsto podrške građana, a SDPS nešto malo ispod tri procenta, ali ozbiljnu tendenciju da prebaci taj prag, posebno zato što je manjinska stranka.

“Sve ostale partije iz aktuelne vladajuće koalicije, među kojima su Vulinov Pokret socijalista i PS S Bogoljuba Karića, morale bi prilično da se potrude za skupštinsku kartu”, kaže Pejić.

 

On dodaje da će spuštanje izbornog praga sa pet na tri odsto omogućiti i radikalima opstanak u poslaničkim klupama, jer je, kako je naveo, podrška Šešeljevoj partiji na istorijskom minimumu – svega 3,2 odsto. Pejić predviđa da će izborno iznenađenje biti pokret Metla, čija je okosnica DŠ, a da će razlog za slavlje imati i blok stranaka predvođenih Aleksandrom Šapićem.

 

Zanimljivo je, ocijenjuje Pejić, da bi birači dali značajnu podršku novom savezu stranaka koji bi činio deo Demokratske stranke, tj. poslanici i funkcioneri koji su protiv bojkota, Stranka moderne Srbije, kao i partije Nenada Čanka i Zorana Živkovića.

Prema istraživanju Faktor plusa iz decembra 2019. godine, SNS ima podršku 52,9 odsto građana, SZS 10,1 odsto, SPS 9,8 odsto, PSG 6,5 odsto, SPAS 4,1 odsto, PUPS 3,6 odsto, a SRS 3,2 odsto.

SDPS ima 2,7 odsto, DS S (Pokret Metla 2020) 2,4 odsto podrške građana na izborima, pokazalo je istraživanje.